3 mai 2016

Legenda lui Parvati




 
 

Conform mitologiei (in Purane), prima sotie a lui Shiva a fost Sati, care s-a sinucis pentru el, aruncandu-se in focul sacrificial. Shiva, distrus de durere s-a retras intr-o pestera si s-a scufundat intr-o meditatie profunda. 








 
Sati s-a reincarnat ca fiica muntelui Himalaya, Uma, supranumita Haimavati sau Parvati, fiica muntilor. Inca din copilarie, Parvati i-a fost devotata lui Shiva, petrecand mult timp oferindu-i flori și fructe și arzand lumanari înaintea Shivalingamului. Un deva (zeu) a prezis că intr-o zi ea va deveni soția Marelui Dumnezeu, Shiva.

Parvati a devenit slujitorul devotat al lui Shiva și i-a satisfacut toate cerințele, dar nu a putut să-l abată de la practica austerităților lui sau sa-i trezeasca dragostea. Acesta era cufundat in durerea lui si parea ca nu o recunoaste.


 

La acel moment un demon teribil pe nume Tarakasura, creea mari probleme pentru zei pervertind toate anotimpurile și distrugand sacrificiile. Zeii nu au putut să-l învingă si l-au rugat pe Brahma sa-i ajute. Acesta a promis că un fiu se va naste din cuplul Shiva - Parvati si el va conduce zeii spre victorie. Afland aceste lucruri, șeful zeilor, Indra, s-a dus la Kamadeva sau zeul Dorinta, zeul iubirii si al atractiei erotice, și i-a cerut ajutorul pentru a-l determina pe Shiva sa se indragosteasca de Parvati.

Acesta da gres si este ucis de Shiva, astfel incat lui Parvati nu-i mai ramane decat sa mearga in munti si sa se angreneze in tapasuri si austeritati grele; a renuntat la frumusete (vazand ca oricum nu i-a folosit pentru a-l atrage pe Shiva), la bijuterii, la hrana si apa, a devenit o pustnica, cu parul nepieptanat si rochie din scoarta de copac, petrecandu-si viata în meditație asupra lui Shiva. A facut practic acelasi lucru ca si Shiva, ajungand la un nivel spiritual care a facut sa i se duca faima si mai mult, a realizat cine este (incarnarea marii zeite Mahadevi) si care este destinul ei: acela de a fi sotia lui Shiva. Cand ea a realizat cine este, si Shiva a facut acelasi lucru, recunoscand-o.



 
Si astfel, intr-o zi, a vizitat-o pe Parvati luand infatisarea unui tânăr brahman care  a încercat s-o descurajeze pe Parvati de a-l mai dori pe Shiva, vorbindu-l de rau. Parvati s-a înfuriat și l-a apărat pe stăpânul ei, în cele din urmă declarând că dragostea ei nu s-a schimbat in pofida a tot ce a auzit despre el. Vazand aceasta,  tânărul brahman si-a aruncat masca și s-a revelat ca nimeni altul decât Shiva, care  i-a daruit lui Parvati dragostea lui.




Legenda este extrem de reprezentativa pentru calea spirituala a femeii care, manata de dorul de gasire si de unire cu sufletul ei pereche, parcurge un adevarat drum de evolutie spirituala pentru a ajunge in final la acel nivel, a avea acele calitati, acea forta si putere spirituala, acea frumusete nu atat exterioara cat mai ales interioara pentru a putea fi aleasa de un astfel de iubit spre care aspira.


Ca orice povestire mitologica, ea nu este o plasmuire a imaginatiei, ci defineste un scenariu arhetipal care chiar este valabil pentru umanitate, in orice spatiu si in orice timp. Unele dintre noi putem simti ca rezonam cu acesta, intr-o masura mai mare sau mai mica, pana intr-acolo incat chiar sa ni se intample niste evenimente in viata noastra asemanatoare cu cele relatate in aceasta povestire.



Ce este important de retinut - pe de o parte ideea predestinarii: Parvati a fost predestinata a fi sotia lui Shiva, au fost iubiti intr-o alta viata (sau poate in mai multe), avand o iubire de o intensitate coplesitoare, iar unirea lor acum nu a fost intamplatoare, ea s-a realizat cu un scop. Ce avem de invatat aici este ca trebuie sa avem incredere in intelepciunea sufletului nostru, care a ales dinainte de reincarnare anumite experiente, cu scopul de a invata o lectie pentru evolutia sa spirituala. In al doilea rand, esenta evolutiei spirituale a lui Parvati a fost aceea de a realiza cine este (Realizare a Sinelui), de a se percepe pe ea insasi ca iubita lui Shiva dincolo de orice dubiu, de a se cunoaste si re-cunoaste ca divinitate (ca incarnare a zeitei supreme Mahadevi). Acest lucru a determinat si o re-cunoastere din partea lui Shiva. Atunci cand il cauti pe Dumnezeu, si el te gaseste.

In al treilea rand, observam ca iubirea lor are un scop mai inalt, acela de a contribui la salvarea si progresul umanitatii. Nu intamplator, gasirea si implinirea unei mari iubiri are loc concomitent cu indeplinirea misiunii pe care o ai in lume, ca in povestile in care eroul salveaza printesa, se casatoreste cu ea, gaseste comoara/elixirul si se intoarce cu ele in comunitate pentru a ajuta la salvarea si progresul ei.

Mai multe informatii despre legenda mitologica a lui Parvati aici:
sau aici: 

3 comentarii: