7 mai 2016

Sarada Devi - Sfanta Mama a Indiei




Sarada Devi (se pronunta Sharoda Debi) a fost soția și perechea spirituala a lui  Ramakrishna Paramhansa. Discipolii o numeau reverentios Sfanta Mamă sau Sri  Maa. Ea este una dintre cele mai importante sfinte și mistice ale secolului al XIX-lea. Sarada Devi a deschis calea pentru viitoarea generatie de femei care au ales viata monahala ca principiu si scop al vieții. Ea a jucat un rol important în dezvoltarea mișcării Ramakrishna. Discipolii lui Ramakrishna o considerau ca fiind propria lor mamă, iar după moartea guru-ului lor o cautau pentru sfaturi și încurajare. Adepții mișcării Ramakrishna se raportau la Sarada Devi ca la o încarnare a lui Adi ParaShakti sau Mama Divină.


Ziua ei începea la ora 3 dimineața. Facea baie apoi practica japa și meditație până la rasaritul soarelui. Ramakrishna a învățat-o mantrele sacre, și a învățat-o si cum să inițieze oamenii și să le ghideze viața spirituală. Sarada Devi este privita ca primul discipol al lui Ramakrishna. Cu excepția orelor de meditație, cea mai mare parte a timpului o dedica pregatirii hranei pentru Ramakrishna și pentru numărul tot mai mare de adepți. In timp ce Sarada Devi a rămas complet anonima, personalitatea ei modesta, calda a atras unele adepte pentru a deveni însoțitoarele ei pe tot parcursul vieții.

După moartea lui Ramakrishna, Sarada Devi si-a început pelerinajul prin nordul Indiei, însoțita de un grup de discipoli femei. La Vrindavan, (oras asociat cu zeul Krishna), conform relatarilor, ea a experimentat nirvikalpa samadhi și a început rolul ei ca guru. Un număr tot mai mare de oameni au început să ceara îndrumare, instrucțiuni și inițiere spirituală. Potrivit biografilor ei, Sri Ma ii privea pe toți discipolii ca fiind proprii ei copii.


Invataturi si citate (inregistrate de discipolii ei):


„Practicați meditația, și curând mintea voastra va fi atât de calma și centrata incat va va fi greu să stati departe de meditație.”


„Mintea este totul. Numai mintea face distinctia intre pur și impur. Trebuie în primul rând, sa-ti vezi propria minte vinovată și apoi vina altuia.”


"Eu iti spun un lucru. Dacă doresti pace sufletească, nu cauta vina altora, vezi-ti mai degrabă propriile defecte. Afla ca de fapt lumea intreaga este propria ta lume. Nimeni nu este un străin, copilul meu.... Intreaga lume este a ta."


„Fiecare trebuie să aibă devotament față de propriul sau guru.
Oricare ar fi natura sa, discipolul accede la mântuire prin virtutea devotamentului său neclintit față de  guru-ul său.”


Impactul și moștenirea sa


Sarada Devi a jucat un rol important ca șef consultativ al unei organizații în curs de formare, care a devenit un ordin monahal consacrat activităților sociale - Misiunea Ramakrishna. Gayatri Spivak scrie ca Sarada Devi "a jucat rolul ei cu tact și înțelepciune, rămânând mereu în umbra." De asemenea, ea a inițiat câțiva călugări proeminenti în Ordinul Ramakrishna. Swami Nikhilananda, care a fost un luptător pentru libertate și un urmaș al lui Mahatma Gandhi, a acceptat-o pe Sarada Devi ca guru-ul său și s-a alăturat ordinului Ramakrishna. In cele din urmă a fondat Ramakrishna-Vivekananda Center din New York. Deși nu avea educatie, Sarada Devi a sustinut educația pentru femei, infiintand si o scoala pentru fete. În 1954, Ramakrishna Sarada Mission si Sri Sarada Math, un ordin monahal pentru femei, au fost fondate în onoarea din Sarada Devi.

Sursa: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu