3 mai 2016

Sri Janaky Mata – un exemplu de abandon si devotiune



Multe dintre noi tindem sa consideram indatoririle casnice si rolul de sotie si mama ca niste poveri si mai degraba obstacole in calea eliberarii spirituale. Toti suntem familiarizati cu imaginea aspirantului liber de orice responsabilitate familiala, liber sa mearga pe munte in singuratate ani de zile, liber sa faca tapasuri de 12 ore pe zi, sa se dedice muncii spirituale, sa faca practici sexuale cu iubiti treziti prin care sa-si alchimizeze libidoul si sa-si trezeasca Kundalini sau sa se mute in ashramul maestrului, pentru a-l servi cu devotiune zi de zi.

Cu greu ne putem imagina ca o femeie casnica, casatorita, cu sapte copii, printre biberoane, curatenie, mancare, munca in comunitate mai are timp si sa mai si respire, darmite sa se mai si elibereze spiritual.

...si totusi...

Sri Janaky Mata, discipola a lui Bhagavan Ramana Maharshi, a fost soție, mamă a șapte copii, voluntar in comunitate și un suflet iluminat. Viața ei uimitoare plina de viziuni interioare, aspiratie spirituala, abandon și devotiune inspiră pe toți să urmărească idealul spiritual, revelarea Sinelui Suprem. Mai mult decat atat, ea demonstreaza ca nu conteaza ceea ce faci, ci atitudinea cu care faci chiar si cel mai banal si profan lucru, cum ar fi treburile casnice. Il vei face sa fie sacru, facandu-l pentru Dumnezeu si in numele lui Dumnezeu, cu gandul, cu inima si sufletul la El.

A venit un moment in viata ei, atunci când ea a realizat: "Spre nici un om, decat spre  El (Dumnezeu) ar trebui să ne indreptam iubirea. Intoarcerea catre Divin este singurul adevăr în viață." Din ziua aceea, ea a continuat să aibă grijă de familie și de responsabilitățile ei, dar idealul vieții ei a devenit devotamentul total față de Dumnezeu.

Rutina ei zilnica era: citea Gita și alte Scripturi, până la aproximativ 1 a.m. în fiecare noapte. Se trezea la 5 dimineața si medita până la 7. Apoi, ea facea baie, recita imnuri in timp ce facea activitati în gospodărie timp de aproximativ trei ore, iar după trimiterea copiilor la școală și a sotului la lucru, ea se angaja iarasi in activitati de cult, până la ora 1pm. De la 1pm la 4pm se ocupa de sot și copii. La 04:30 ea mergea la Clubul Femeilor, unde facea voluntariat în folosul comunității, participa la reuniuni,  juca tenis și se întorcea acasă la 7pm.  Aici mai medita timp de o oră înainte de a lua cina ei de lapte și fiertură. Deși manca foarte putin, era sănătoasa și mereu vesela.

Orice grija legata de necesitatile materiale (pentru ca a existat si o perioada de lipsuri financiare) sau de orice fel ale familiei, ea o incredinta lui Dumnezeu.
De asemenea, se ruga pentru trezirea constiintei spirituale a sotului ei, pentru ca el sa nu stea in calea progresului ei spiritual.

Cand l-a descoperit pe Bhagavan Ramana Maharshi ca maestru, a simtit o iubire intensa si o devotiune fara margini. Periodic mergea la ashramul sau pentru a se ruga si a-i cere indrumare spirituala. După aceea, a avut multe experiențe spirituale minunate și viziuni ale zeitatilor, care durau de multe ori toată noaptea.

La varsta de treizeci și doi de ani, prin harul lui Bhagavan Sri Ramana, Janaky a devenit un Jivanmukta (suflet eliberat).

Janaky a călătorit între Ramanasramam (ashramul lui Ramana Maharshi) și casa ei ori de câte ori a simțit nevoia de a fi aproape de Bhagavan, dar la un moment dat, în timp ce era acolo, ea a simtit ca nu ar mai vrea sa continue viața de familie. Sotul ei si copiii erau distrusi. Bhagavan s-a uitat la ea și a spus: "Ți-am cerut eu să devii sannyasin? Uită-te la mine. Eu nu sunt sannyasin și nu port haine ocru. Tu ai doar o singură familie, dar eu trebuie să-mi asum responsabilitatea tuturor acestor discipoli și a familiilor lor". Ea atunci a știut că renunțarea trebuie să fie în inimă si s-a intors in familie.

Bhagavan a fost totul pentru ea. Singura ei dorinta era aceea de a contempla Picioarele Sfinte ale lui Bhagavan. În lunile și anii care au urmat, oamenii au fost atrași de Janaky ca si Guru. Ea i-a zis lui Bhagavan: "Eu nu am dorit să fiu un Guru. Aș cere, Bhagavan, cu toată umilința, să-i accepti pe acesti devoti ca discipoli ai tai."

Bhagavan a spus: "Când esti mai presus de placere si neplacere, dorința și aversiune, lasa lucrurile să ia propria lor formă. În măsura în care ei cred în tine, acesti oameni vor culege rezultatele. Ii voi proteja pe cei care, cu credință deplină, au încredere în tine."

Chiar și după eliberare, Sri Matha a continuat sa efectueze activitățile sale casnice și sociale. Ea a fost aleasa Președinte al Centrului de Protecție a Copilului și Vice-Președinte al Clubului Femeilor. Janaky a realizat toate activitatile ei pentru Dumnezeu într-un mod suprem detașat. 

Pe oameni ea i-ar sfătui: "Duceti ​​o viață corectă și îndepliniti-va îndatoririle în familie, desfășurati activitati de cult în familie, practicati caritatea si voluntariatul, aveti o viață activa și învatati treptat sa va detasati de valurile pasiunilor." Pentru cei care doresc să știe mai multe despre Eliberare, ea ii învata: "Hrăniti întotdeauna gânduri Divine, distrugeti placerile și pasiunile și predati-va Guru-lui."


La cererea lui Sri Matha, partea de sud a casei familiale se va transforma in ashram și centru spiritual cu Sri Bhagavan ca Sadguru. Obiectivul principal al centrului este de a răspândi învățăturile lui Bhagavan Ramana.

Viața lui Sri Matha stă ca un exemplu strălucit de perseverență pentru idealul de eliberare și de devotament pentru Bhagavan Ramana. Odată, când unii dintre adepții ei aveau o discuție lungă despre „Cine sunt eu? ", ea i-a oprit si le-a zis: "Destul cu această discuție arida si inutila! Amma stie doar un singur lucru - de a-i arăta devotament lui Sri Bhagavan!" Printr-un astfel de devotament statornic Sri Matha a atins Eliberarea.

Povestea ei detaliata o gasiti aici:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu